AAA
Rusza program "Trzymaj formę"
Sanepid przeszkolił nauczycieli
Poniedzialek, 01 pazdziernika 2012r. (godz. 13:03)

W sali konferencyjnej "Olimpia" UM starachowicki sanepid zorganizował 19 września spotkanie przygotowujące szkolnych koordynatorów programu "Trzymaj formę" do realizacji siódmej jego edycji.

W sali konferencyjnej "Olimpia" UM starachowicki sanepid zorganizował 19 września spotkanie przygotowujące szkolnych koordynatorów programu "Trzymaj formę" do realizacji siódmej jego edycji.
W sali konferencyjnej "Olimpia" UM starachowicki sanepid zorganizował 19 września spotkanie przygotowujące szkolnych koordynatorów programu "Trzymaj formę" do realizacji siódmej jego edycji.
fot. Gazeta Starachowicka

Ogólnopolski program edukacyjny "Trzymaj formę" skierowany jest do młodych ludzi narażonych na skutki nieprawidłowego odżywiania, a jego organizatorami są: Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności". W spotkaniu w "Olimpii" uczestniczyła wiceprezydent miasta Małgorzata Szlęzak, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, Ewa Dróżdż.


- Głównym celem programu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. Także pogłębianie wiedzy o kształtowaniu zmian postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem oraz umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych - mówiła Agnieszka Pastuszka, asystent ds. promocji zdrowia i oświaty zdrowotnej w starachowickim PSSE.

Przygotowywanie posiłków i straty wartości odżywczych podczas ich przygotowania były tematem wykładu.

- Chcąc się zdrowo odżywiać, musimy wiedzieć nie tylko, jakie produkty wybierać, ale też jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekundy zniknęło z talerza - mówiła Halina Szary, kierownik Oddziału Nadzoru Sanitarnego.

Spotkanie uatrakcyjniły warsztaty kulinarne prowadzone przez regionalnego doradcę kulinarnego Unilever Ford, Roberta Kopacza. Zaprezentował zebranym, jak przygotować posiłki w sposób praktyczny, jak wykorzystywać produkty sezonowe i jak podawać je w różnych postaciach uczniom.

(J)

DOŁĄCZ DO NAS NA FACEBOOKU

REKLAMA