AAA
Rusza program "Trzymaj formę"
Sanepid przeszkolił nauczycieli
Poniedzialek, 01 pazdziernika 2012r. (godz. 13:03)

W sali konferencyjnej "Olimpia" UM starachowicki sanepid zorganizował 19 września spotkanie przygotowujące szkolnych koordynatorów programu "Trzymaj formę" do realizacji siódmej jego edycji.

W sali konferencyjnej "Olimpia" UM starachowicki sanepid zorganizował 19 września spotkanie przygotowujące szkolnych koordynatorów programu "Trzymaj formę" do realizacji siódmej jego edycji.
W sali konferencyjnej "Olimpia" UM starachowicki sanepid zorganizował 19 września spotkanie przygotowujące szkolnych koordynatorów programu "Trzymaj formę" do realizacji siódmej jego edycji.
fot. Gazeta Starachowicka
Nastepna wiadomosc:
ť "MANia biegania 2012"

Poprzednia wiadomosc:
ť "Sahara" w remoncie

Ogólnopolski program edukacyjny "Trzymaj formę" skierowany jest do młodych ludzi narażonych na skutki nieprawidłowego odżywiania, a jego organizatorami są: Państwowa Inspekcja Sanitarna oraz Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności". W spotkaniu w "Olimpii" uczestniczyła wiceprezydent miasta Małgorzata Szlęzak, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, Ewa Dróżdż.


- Głównym celem programu jest zwiększenie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. Także pogłębianie wiedzy o kształtowaniu zmian postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem oraz umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych - mówiła Agnieszka Pastuszka, asystent ds. promocji zdrowia i oświaty zdrowotnej w starachowickim PSSE.

Przygotowywanie posiłków i straty wartości odżywczych podczas ich przygotowania były tematem wykładu.

- Chcąc się zdrowo odżywiać, musimy wiedzieć nie tylko, jakie produkty wybierać, ale też jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekundy zniknęło z talerza - mówiła Halina Szary, kierownik Oddziału Nadzoru Sanitarnego.

Spotkanie uatrakcyjniły warsztaty kulinarne prowadzone przez regionalnego doradcę kulinarnego Unilever Ford, Roberta Kopacza. Zaprezentował zebranym, jak przygotować posiłki w sposób praktyczny, jak wykorzystywać produkty sezonowe i jak podawać je w różnych postaciach uczniom.

(J)

DOŁĄCZ DO NAS NA FACEBOOKU

REKLAMA