AAA
Kulinarne warsztaty
Uczyli się od mistrza
Piatek, 23 grudnia 2011r. (godz. 19:29)

W Zespole Szkół Zawodowych nr 1 w Starachowicach zorganizowano 14 grudnia br. warsztaty kulinarne pod hasłem "Wiemy, co jemy i zdrowo żyjemy". Uczestniczyła w nich młodzież z klas o profilu gastronomicznym.

fot. Gazeta Starachowicka
Nastepna wiadomosc:
ť Modernizacja na finiszu

Poprzednia wiadomosc:
ť Kramy z pomysłami

Smakowite zajęcia prowadził Paweł Staś, szef kuchni kieleckiej restauracji Monte Carlo. Młodzież z klasy II i III,adepci zawodu technik żywienia i gospodarstwa domowego z nauczycielką Anną Pastuszką, miała możliwość poznać kulinarne ciekawostki i tajniki potraw naszych regionalnych smakołyków. Były żeberka wieprzowe duszone w białej kapuście, sos kurkowy, zalewajka świętokrzyska, i ryba.


- Działania Agencji Rynku Rolnego dotyczą również promocji produktów rolnospożywczych, więc zaproponowaliśmy uczniom Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Starachowicach zajęcia kulinarne - powiedziała GAZECIE Agnieszka Duda, kierownik Sekcji Informacji i Promocji Agencji Rynku Rolnego, Oddział Kielce.

Młodzież losowała zestawy kulinarne, które należało przygotować. Do wyboru były ślimaczki drobiowe z boczkiem, tradycyjna ryba po grecku, racuchy buskie z ananasem i sałatka nicejska. Praca paliła się im w rękach, a radą i pomocą służył zawodowy kucharz. Potrawy były przesmaczne, ocenili degustujący je przy wspólnym stole.

(J)

Dołącz do nas na Facebooku!

REKLAMA