AAA
Zg³êbia³y tajniki baristyki
Kawa na pierwszym planie, czyli...
Poniedzialek, 05 listopada 2012r. (godz. 12:17)

Tajemnic parzenia kawy, jej przyrz±dzania i podawania uczy³y siê pod okiem profesjonalistki z Ma³opolskiej Szko³y Baristów nauczycielki przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich Zespo³u Szkó³ Zawodowych nr 1 w Starachowicach.

fot. Gazeta Starachowicka

Niezwykle szybko rozwijaj±ca siê w Polsce kultura picia kawy stawia coraz wiêksze wymagania tak¿e przed uczniami i nauczycielami szkó³ gastronomicznych. Pracuj±cy w ZSZ nr 1 w Starachowicach uczestniczyli wiêc w profesjonalnym szkoleniu baristycznym, które prowadzi³a Renata Lebiedzka z Ma³opolskiej Szko³y Baristów EXPERT CAFE z Krakowa. Poznali m.in. historiê oraz metody uprawy kawy, rodzaje ziaren kawowca, ale tak¿e ró¿ne metodami parzenia, w tym tak¿e perfetto espresso. Dziêki ogromnej wiedzy, a tak¿e ³atwo¶ci, z jak± baristka przekazywa³a j± uczestnikom, dowiedzieli siê bardzo du¿o.


- Mieli¶my do czynienia z mistrzem, posiadaj±cym nie tylko umiejêtno¶ci praktyczne, ale i bogaty warsztat metodyczny poparty wieloletnim do¶wiadczenie zawodowym - mówi³y z uznaniem nauczycielki. - Wyk³ady pani Lebiedzkiej mia³y bardzo ciekaw± formê przekazu. Interesuj±ca by³a równie¿ warsztatowa forma zajêæ, podczas której pozna³y¶my tajniki sporz±dzania kawy espresso.

W szkoleniu uczestniczy³y: Zofia Bia³êcka, Halina Ciszewska, Zofia Adamczyk, Anna Kwiatkowska, Agnieszka Sadowska, Ma³gorzata P³usa i Anna Pastuszka, która zorganizowa³a szkolenie. Wszystkie panie zda³y egzamin teoretyczny oraz praktyczny i otrzyma³y certyfikaty baristy I stopnia.

- Uczestnictwo w szkoleniach oraz warsztatach prowadzonych przez specjalistów pozwalaj± nam poszerzyæ kompetencje. Ci±gle podwy¿szamy swoje kwalifikacje, udoskonalamy metody nauczania, wymieniamy do¶wiadczenia z innymi nauczycielami, co w efekcie pozwala na lepsze przygotowanie uczniów do funkcjonowania na rynku pracy - oceni³y nauczycielki.

(An)

DO£¡CZ DO NAS NA FACEBOOKU

REKLAMA