AAA
Mistrzyni przetworów wyróżniona
Poniedzialek, 16 lipca 2012r. (godz. 17:30)

Pani Halina Zawłocka ze Stykowa została wyróżniona w świętokrzyski finale ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2012". Jury złożone m. in. ze znawców zdrowego żywienia nagrodziło jej ocet jabłkowy. Produkt ten można stosować do surówek a także pić leczniczo w formie rozcieńczonej i z miodem.

Pani Halina Zawłocka ze Stykowa została wyróżniona w świętokrzyski  finale ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2012".
Pani Halina Zawłocka ze Stykowa została wyróżniona w świętokrzyski finale ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2012".
fot. Urząd Gminy Brody
Pani Halina Zawłocka ze Stykowa została wyróżniona w świętokrzyski  finale ogólnopolskiego konkursu
Pani Halina Zawłocka ze Stykowa została wyróżniona w świętokrzyski finale ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2012".
fot. Urząd Gminy Brody
Pani Halina Zawłocka ze Stykowa została wyróżniona w świętokrzyski  finale ogólnopolskiego konkursu
Pani Halina Zawłocka ze Stykowa została wyróżniona w świętokrzyski finale ogólnopolskiego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2012".
fot. Urząd Gminy Brody

Finał regionalny konkursu odbył się 17 czerwca w Tokarni. Tam też komisja smakowała jej octu jabłkowego. Napój ten w ostatnim czasie przezywa renesans. Wielu ludzi odkrywa jego działanie polegające m. in. na oczyszczaniu organizmu z toksyn, ułatwianiu odchudzania i spowalnianiu starzenia się skóry. Pani Halina zachęca by pić ocet np. w stanach ogólnego zmęczenia. W tym celu przygotowuje się roztwór 2 łyżek octu jabłkowego w szklance przegotowanej wody. Można dodać łyżkę miodu. Ta mieszanina jest smaczna a przy tym bardzo zdrowa. W celach kosmetycznych, można przemywać skórę gazą nasączoną roztworem octu jabłkowego i wody w proporcji 1:5.


Ocet jabłkowy robi się bardzo łatwo. Pokrojone jabłka i obierki zalewamy przegotowaną, osłodzoną wodą w proporcji 1:1. Na 1litr wody dodać należy 8 łyżek cukru. Mieszanina musi stać od 3 do 4 tygodni - w kamiennym garnku albo w osłoniętym słoju, by światło wnikające nie przyczyniało się do rozkładania cennych substancji. Po oddzieleniu osadu owocowego, płyn powinien trochę postać w naczyniu. Potem zlewamy go do butelek. Pani Halina przypuszcza, że dlatego jej wyrób tak spodobał się jury, bo ma wyważone proporcje i wykonany jest na bazie ekologicznych jabłek ze starych drzew, odmian szara reneta i złota reneta.

Pani Halina pochodzi z Adamowa, wraz mężem Gustawem mają dwóch dorosłych synów. Pasjonatka przetworów przez 31 lat pracowała na kolei jako dyżurna ruchu. Teraz będąc na emeryturze ma czas na swoje kulinarne pasje. Należy do zespołu "Echo" - środowiska aktywnych kobiet, które interesują się nie tylko śpiewem, ale kultywowaniem dawnych tradycji. Pani Halina lubi odnajdywać w archiwach rodzinnych stare przepisy kulinarne. Czasem udoskonala je sprawiając że trafiają we współczesne gusta. Prezentujemy jedną z jej receptur, przepis goły - proste danie staropolskie.

Goły:

Świeże ziemniaki utrzeć i odsączyć i wylać sok. Do suchego miąższu dodać ziemniaków gotowanych w proporcji 1:1. Jeśli mieszanka byłaby za rzadka można dodać mąki ziemniaczanej. Z masy lepi się kulki i wrzuca do osolonej, wrzącej wody. Gotuje się je i od momentu wypłynięcia kulek na wierzch, 15 min należy trzymać je na małym ogniu. Świeże goły można podawać ze skwarkami. Bardzo smaczne są też przesmażone po wystygnięciu.

Źródło: Urząd Gminy Brody

DOŁĄCZ DO NAS NA FACEBOOKU

REKLAMA