AAA
Zawojowa³y serca i podniebienia
Kto by nie chcia³ takiej spi¿arni...
Poniedzialek, 17 grudnia 2012r. (godz. 16:56)

Zofiê Miernik i Weronikê Cetnarowicz z Ko³a Gospodyñ Wiejskich w Ratajach nagrodzono w konkursie Agencji Rynku Rolnego na "Najlepsz± ¦wiêtokrzysk± Domow± Spi¿arniê". Ich sos pomidorowo -paprykowy z bazyli± i sa³atka z podgrzybków zajê³y drugie miejsce w kategorii "grzyby" i "inne".

fot. Gazeta Starachowicka

By³a to pierwsza edycja konkursu, organizowanego w ramach akcji "Wiemy co jemy i zdrowo ¿yjemy", promuj±ca domowe przetwory robione z warzyw uprawianych we w³asnym ogródku czy grzybów uzbieranych w lesie, w dodatku wed³ug dawnych receptur. Dostêpne przez ca³± zimê doskonale urozmaicaj± i wzbogacaj± nasz codzienny jad³ospis. A kto wie o nich wiêcej i zrobi je lepiej ni¿ panie z Kó³ Gospodyñ Wiejskich? Z tego w³a¶nie powodu to w³a¶nie do nich skierowany by³ konkurs.


Najlepsz± ¶wiêtokrzysk± spi¿arniê domow± próbowa³y skompletowaæ panie z ró¿nych miast i miasteczek, które przygotowa³y w sumie 55 ró¿nych przetworów, nalewek, sa³atek, past oraz sosów. Rywalizowa³y w czterech kategoriach: s³odkie, napoje, grzyby i inne. Na sto³ach znalaz³y siê nalewki, soki, d¿emy, marynaty, przeciery i grzyby, m.in. prawdziwki z suszonymi gruszkami. Konkurs po³±czony by³ oczywi¶cie z degustacj±. Smakowit± ofertê przedstawi³y panie z Ko³a Gospodyñ Wiejskich w Ratajach - Wies³awa Adamczyk, Zofia Miernik, Weronika Cetnarowicz i El¿bieta Niewiadomska, które pojecha³y do Kielc z pigwówk±, sosem pomidorowo - paprykowym z bazyli±, sa³atk± z podgrzybków, a tak¿e powid³ami z orzechów. Dwa z tych produktów zawojowa³y podniebienia jurorów. A by³ to sos pani Zosi i sa³atka pani Weroniki. Receptur, niestety, nie mog± zdradzaæ, bo tak zastrzegli organizatorzy konkursu. Ale o ich walorach smakowych ¶wiadcz± zdobyte laury. Obie panie dosta³y w nagrodê maszynki do miêsa, za zdobycie drugich miejsc. ¯al tylko, ¿e nie wyró¿nione zosta³y dwa pozosta³e produkty, bo aromat, który unosi³ siê ze s³oiczka oraz butelki naprawdê nêci³...

- D³ugo nie mog³am siê zdecydowaæ, jak± nalewkê wystawiæ - przyzna³a GAZECIE pani Wies³awa. - Wreszcie postanowi³am, ¿e to bêdzie pigwówka. Zawioz³am jej trzy roczniki: z 2010, 2011 i 2012. ¯a³ujê tylko, ¿e nie robi³am bzówki, bo jeszcze jedna z nagród na pewno by³aby nasza - ¶mieje siê gospodyni, która na li¶cie swoich nalewek ma wiele innych. Sam± aroniówkê robi na trzy sposoby, na li¶ciach wi¶ni, malin i winogron. A ka¿da z nich ma niepowtarzalny smak.

O tym, ¿e panie umiej± gotowaæ i doskonale piec mogli siê przekonaæ mieszkañcy gminy. Wiele dañ i wypieków, pojawiaj±cych siê na ró¿nego rodzaju imprezach, przygotowana zosta³a w³a¶nie w Ratajach. 28 listopada smak ich wyj±tkowych produktów poczuli tak¿e kielczanie i byli pod ich ogromnym wra¿eniem. My oczywi¶cie gratulujemy i ¿yczymy kolejnych tak smakowitych zwyciêstw.

(An)

DO£¡CZ DO NAS NA FACEBOOKU

REKLAMA