AAA
Warsztaty kulinarne w Spółdzielczym Domu Kultury
Poniedzialek, 25 kwietnia 2016r. (godz. 09:36)

TO BYŁO NAJSENSOWNIEJ SPĘDZONE KILKA GODZIN OD BARDZO DAWNA - słowa uczestniczki warsztatów kulinarnych Tomasza Gulińskiego.

fot. SDK w Starachowicach
fot. SDK w Starachowicach
fot. SDK w Starachowicach
fot. SDK w Starachowicach

W sobotę 16 kwietnia od 10 do 16 w SDK gościł niezwykły człowiek, propagator wegetariańskiego odżywiania Tomek Guliński.


Uczestników już na wstępie przywitał zapach aromatycznej kawy gotowanej wg. 5 przemian, wegańska szarlotka , "twarożek" z rzodkiewką, oraz "smalczyk wegetariański". Popijając kawę czy herbatę uczestnicy skwapliwie zapisywali porady Tomka dotyczące wiosennego oczyszczania organizmu, makrobiotyki oraz podstaw anatomii i fizjologii człowieka świadczących o tym, że jesteśmy roślinożercami. Po zgłębieniu zasad 5 przemian zaczęło się wspólne gotowanie. W oczekiwaniu na obiad Tomek pokazał jak można z owoców zrobić przepyszny koktajl i budyń czekoladowy z bananów i awokado. Po degustacji wszyscy jednogłośnie orzekli, że coś takiego będą w domach robić. Obiad składał się z zupy ze świeżych ogórków, zabielanej mleczkiem kokosowym oraz ryżu z kurkumą, kotletów marchewkowych, sosu z białej fasoli oraz surówki. Wrażenia były bajkowe, wszyscy byliśmy urzeczeni doborem smaków, bogactwem pomysłów, prostotą i szybkością wykonania. Zadowolenie uczestników przełożyło się nawet na długość trwania warsztatów, które przedłużyły się o godzinę. Kiedy Tomek zakończył warsztat rozległy się brawa i podziękowania.

Było mądrze, sensownie, smacznie i radośnie. Radośnie, że udało się zaprosić Tomka, że przyszło 20 osób, że wszyscy wyszli oczarowani i urzeczeni nową wiedzą i możliwością spróbowania wszystkiego co zrobił prowadzący. Następny krok to wdrożenie tych przepisów w życie, bo przecież jesteś tym co jesz. - Małgorzata Działak.



źródło: SDK w Starachowicach

REKLAMA