AAA
Sanepid przestrzega
Poniedzialek, 24 wrzesnia 2012r. (godz. 13:00)

Sanepid apeluje o rozwagę podczas zbierania grzybów. I zachęca, w razie wątpliwości, do skorzystania z bezpłatnej porady w Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Starachowicach.

fot. Hubert Wasilewski

Grzybobranie w naszym kraju jest bardzo popularne. Jednak należy pamiętać o kilku zasadach. Przypomina o nich sanepid.


- Przed wyruszeniem do lasu należy dokładnie poznać gatunki grzybów trujących i nauczyć się odróżniać je od tych jadalnych. Pamiętać też o ubraniu ochraniającym całe ciało z uwagi na zagrożenie w lesie kleszczami - informuje Ewa Dróżdż, powiatowy inspektor sanitarny w Starachowicach. - Zbierać należy tylko te gatunki, których jesteśmy pewni i wiemy, że nie są szkodliwe dla zdrowia. Nie oceniajmy grzybów nieznanych na podstawie smaku. Początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko grzyby rurkowe, czyli takie, gdzie spód kapelusza przypomina gąbkę. Nie należy zbierać grzybów bardzo młodych. Nie mają one jeszcze wykształconych cech gatunkowych. Podobnie jest ze starszymi. Ich też lepiej unikać, gdyż są niesmaczne, często się psują i zawierają bakterie, które mogą stać się przyczyną zatruć - dodaje.

Unikać należy również tych grzybów, które rosną na skraju lasu oraz w okolicach będących skupiskiem odpadów, w pobliżu zakładów przemysłowych i ruchliwej drogi, a to dlatego, że grzyby wchłaniają z otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Gdy jednak dojdzie do zatrucia należy działać szybko.

- Badania chemiczne wykazały, że grzyby trujące zawierają różnego rodzaju szkodliwe związki organiczne. Nie wszystkie organizmy jednakowo reagują na działanie toksyn grzybowych, dlatego też długość utajenia objawów choroby może być bardzo różna- od pół godziny, po zjedzeniu grzyba, aż do 20, a nawet 40 godzin. Im później stwierdzone zatrucie, tym trudniejsze rokowania. Pierwsze objawy zatrucia najpóźniej występują u osób starszych, dzieci i młodzieży. W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym u osób w tym wieku najczęściej następuje śmierć - informuje Ewa Dróżdż.
Objawy zatrucia po zjedzeniu trującego grzyba to silne osłabienie i nudności, bóle głowy, brzucha i wątroby, ostra biegunka i wymioty. Chwilowo mogą ustąpić, ale szybko powracają. Dodatkowo zatruciu towarzyszą zaburzenia wzroku i równowagi, duszność, zaczerwienienie skóry twarzy, porażenie kończyn, silne pragnienie i gorączka oraz odurzenie, a nawet utrata przytomności.

- Jeżeli objawy zatrucia występują niezbyt długo po zjedzeniu potrawy z grzybów, należy natychmiast spowodować wypróżnienie żołądka. W żadnym przypadku nie należy podawać alkoholu. Nie zaleca się też podawania mleka - dodaje E. Dróżdż.

(J)

DOŁĄCZ DO NAS NA FACEBOOKU

REKLAMA